Ποιοι και πού είμαστε

schoolpicΤο σχολείο μας είναι Ολοήμερο 6/θέσιο και βρίσκεται στο 1ο χλμ της επαρχιακής οδού Πανόραμα-Χορτιάτης. Στεγάζεται στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών και οι μαθητές μας είναι ηλικίας από 6 ως 15 ετών. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί η πρώιμη παρέμβαση, που στηρίζει γονείς και παιδιά (ηλικίας από 0-6 ετών) με πρόβλημα ακοής.

Το σχολείο μας -  εξειδικευμένο στην κώφωση/βαρηκοΐα - συστεγάζεται με νηπιαγωγείο, γυμνάσιο και λύκειο για κωφούς και βαρήκοους μαθητές, έτσι ώστε να προσφέρεται συνεχόμενη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση.

 Επιπλέον, για τους μαθητές από νομούς εκτός Θεσσαλονίκης υπάρχει η δυνατότητα να διαμένουν και να σιτίζονται δωρεάν στο Οικοτροφείο του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών από Δευτέρα έως Παρασκευή, τη δε μετακίνησή τους αναλαμβάνει η πολιτεία μέσω των Περιφερειών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας).

Μέθοδος επικοινωνίας

Η μέθοδος επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε είναι η «ολική». Η «ολική» προσέγγιση προωθεί τη χρήση κάθε μέσου και μεθόδου στην εκπαίδευση των κωφών, αρκεί να επιτυγχάνεται η επικοινωνία. Οι μαθητές προσλαμβάνουν πληροφορίες μέσω χειλεανάγνωσης, υπολειμματικής ακοής, νοημάτων και δακτυλογραφής και εκφράζονται με ομιλία, γραφή, νοήματα και δακτυλογραφή. (Mια σειρά από έρευνες έδειξαν, ότι οι κωφοί μαθητές με το σύστημα της ολικής επικοινωνίας είχαν καλύτερη επίδοση σε όλους τους τομείς της σχολικής και ακαδημαϊκής προόδου σε σύγκριση με τους κωφούς μαθητές των προφορικών σχολείων της ίδιας ηλικίας, του ίδιου βαθμού ακουστικής απώλειας και χρόνων εκπαίδευσης (Nix 1975, Montgomery 1987, κ.α.)).

Κύριοι στόχοι μας είναι α) η ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξη των μαθητών μας και β) να τους δοθούν ερεθίσματα και γνώσεις μέσα από τη βιωματική μάθηση και σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας ώστε να έχουν ισότιμη ακαδημαϊκή εξέλιξη με τους ακούοντες μαθητές (ακολουθώντας το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών της Γενικής Αγωγής). Επιπρόσθετα, το σχολείο μας διαθέτει τα πιο σύγχρονα μηχανήματα λογοθεραπείας.

Όλες οι αίθουσες διδασκαλίας διαθέτουν διαδραστικό σύστημα. Υπάρχει επιπλέον αίθουσα καλλιτεχνικών, βιβλιοθήκη, εργαστήριο πληροφορικής και κλειστό γυμναστήριο. Στο σχολείο δημιουργήθηκε και συντηρείται από τους μαθητές και σχολικός κήπος.

Ανοιχτό και σύγχρονο σχολείο

Το σχολείο μας συνεργάζεται με σχολεία γενικής αγωγής (Γίνονται από κοινού δράσεις, γιορτές και εκδηλώσεις). Συνεργαζόμαστε επίσης και με διάφορους φορείς (όπως Εσαεί Εν Ροή, ΠΑ.ΜΑΚ, Μεταπτυχιακό Τμήμα ΠΤΔΕ Δυτικής Μακεδονία, ΤΕΦΑΑ Α.Π.Θ, ΠΤΔΕ Α.Π.Θ, Τμήμα Προσχολικής Αγωγής Α.Π.Θ., Κλινική ΩΡΛ ΑΧΕΠΑ, Σύλλογος Γονέων Κωφών και Βαρήκοων παιδιών Κεντρικής Μακεδονίας) και γενικά είναι ένα ανοιχτό σχολείο στην κοινωνία. Συμμετείχε σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Comenius από το 2004-2007 και από το 2011-2013.

Πραγματοποιούνται πολλά καινοτόμα Πολιτιστικά και Περιβαλλοντικά Προγράμματα καθώς και Προγράμματα Αγωγής Υγείας. Επιπλέον, κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα και άλλα ετήσια προγράμματα (όπως Πρόγραμμα Κουζίνας, Πρόγραμμα Κοινωνικοποίησης και Πρόγραμμα Ψυχικής και Σωματικής Υγείας). Άλλα προγράμματα που λαμβάνουν χώρα είναι η εκμάθηση παραδοσιακών χορών και το πρόγραμμα εκμάθησης φλογέρας ?  δόθηκαν και παραστάσεις από μαθητές μας στο Πολιτιστικό Κέντρο Πανοράματος και στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Τα τελευταία χρόνια έχει βραβευτεί και έχει λάβει διάφορες διακρίσεις. Πέρυσι, το σχολείο μας πήρε και το 1ο βραβείο σε Παν Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ζωγραφικής. Φέτος α) βραβεύεται η ταινία του σχολείου μας σε Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινίας Μικρού Μήκους και β) βραβεύεται το σχολείο μας με τη σημαία του «Αειφόρου Σχολείου». Επίσης, κατά τη φετινή σχολική χρονιά μαθητές μας της Ε? τάξης συμμετείχαν στο διαπολιτισμικό πρόγραμμα «OutofEdemLearn» του Πανεπιστημίου Harvard. Επιπλέον, φέτος μαθητές μας συμμετείχαν σε διαγωνισμό Ρομποτικής με πολύ καλή σειρά κατάταξης, (17η).

Το προσωπικό του σχολείου

Το προσωπικό αποτελείται από εκπαιδευτικούς (διαφόρων ειδικοτήτων) και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (Ψυχολόγος, Κοινωνική Λειτουργός, Λογοθεραπεύτρια, Εργοθεραπεύτρια, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό) οι οποίοι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για την εκπαίδευση των παραπάνω μαθητών.

Ποιοι γίνονται δεκτοί

Το σχολείο μας εκπαιδεύει κωφούς ή βαρήκοους μαθητές με ή χωρίς βοηθήματα ακοής (ακουστικά) καθώς επίσης και με κοχλιακά εμφυτεύματα. Δεκτοί, επίσης γίνονται και μαθητές με πολλαπλές αναπηρίες με προϋπόθεση την πρωταρχική αναπηρία στην κώφωση.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας: http://dim-ekv-thess.thess.sch.gr ,

ή επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλέφωνο του σχολείου: 2310 332930.

 Από την Διεύθυνση του Σχολείου

{gallery}stories16.17/schoolpics{/gallery}

Οι προγνώσεις καιρού παρέχονται απο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ποίησης!