Στην εργασία παρουσιάζεται μία ιστορική αναδρομή στο χρόνο και στο χώρο της λειτουργίας του Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων Πανοράματος Θεσσαλονίκης, ως χρονικό ανέγερσης και εφαρμογής διαφόρων μεθόδων διδασκαλίας από το 1957 έως σήμερα. Η «Σχολή Κωφαλάλων» ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο του 1957 ως παράρτημα του Εθνικού Ιδρύματος Προστασίας Κωφών στην Αθήνα. Ωστόσο πολλά προβλήματα στέγασης οδήγησαν στην ανέγερση νέου κτιρίου το έτος 1979, ως «Ίδρυμα Κωφών και Βαρηκόων» υπό την εποπτεία του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών του Υπουργείου Υγείας. Το σχολείο που η λειτουργία του σηματοδοτείται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 1984-85, χτίστηκε σύμφωνα με διεθνή και σύγχρονα πρότυπα της εποχής. Στις κτιριακές εγκαταστάσεις λειτουργούσε σχολείο, οικοτροφείο και βρεφοσυμβουλευτικός σταθμός. Σήμερα στις ίδιες εγκαταστάσεις του Ιδρύματος συστεγάζονται ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων του Υπουργείου Παιδείας, για αμιγώς κωφούς ή βαρήκοους μαθητές με ή χωρίς συνωδά προβλήματα αναπηρίας, με στόχο την παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης με ολική και δίγλωσση μέθοδο επικοινωνίας.

Δημοσίευση άρθρου στο 24ο τεύχος του Περιοδικού: «Νέος Παιδαγωγός online», τεύχος Μαΐου 2021 στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με τίτλο: «Σχολείο Κωφών-Βαρηκόων Πανοράματος Θεσσαλονίκης: Ιστορική αναδρομή της λειτουργίας και της εκπαίδευσης / School for Deaf and Hard of Hearing Panorama of Thessaloniki: Historical background of operation and education», αρθρογράφος Ξιάρχου Χριστίνα .

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανέγερση και την ιστορική αναδρομή του Σχολείου πατήστε στον παρακάτω υπερσύνδεσμο.

Sxoleio Kofon

 

    

 

 

 

   

 

 

Οι προγνώσεις καιρού παρέχονται απο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ποίησης!